logo

•• Vplyv cukrov na stúpajúci výskyt civilizačných ochoreni ••
 

Výskyt obezity a diabetes typu 2 stúpol za posledné polstoročie a dáva sa do súvisu aj so zvýšením rizika demencie.

Doteraz len málo štúdií hodnotilo potenciálne odlišný vplyv viacerých prírodných sladidiel, čiastočne ako prispievajú na vznik obezity, ktorá sa nadobúda za relatívne dlhšie časové obdobie. Niektoré typy obezity vznikajú nezávisle od typu konzumovanej stravy, zatiaľ čo iné sú závislé od konzumovanej stravy. Medzi obéznymi sú jednotlivci s deficienciou hormónu leptín alebo genetickou poruchou melanokortínových receptorov. Avšak väčšinou obezita  sa vyskytuje u ľudí, ktorý si radi pochutnávajú na jedle a kalorických sladených nápojoch.

Dlho sa predpokladalo, že cukrom sladené nápoje zohrávajú rolu v epidémií obezity, avšak len nedávne epidemiologické štúdie boli schopné kvantifikovať vzťah medzi spotrebou nápojov sladených cukrom a dlhodobým nadobudnutím nadváhy, diabetes typu 2 a rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Experimentálne štúdie odhalili riešenie problému v skrytom biologickom mechanizme. Myslelo sa, že cukrom sladené nápoje prispievajú k získaniu nadváhy čiastočne kvôli kompenzácii nedostatočnej energie z jedla a následným príjmom kalórií v podobe nápoja. To môže mať za následok zvýšenie rizika diabetes typu 2 a kardiovaskulárnych ochorení ako dôsledok vysokého glykemického zaťaženia vedúceho k zápalom, inzulínovej rezistencii a zníženej funkcii β-buniek.

Konzumácia sladených nápojov je jednoznačne spájaná s nadbytkom príjmu energie a zvyšuje riziko vzniku diabetes a kardiovaskulárnych ochorení, v dôsledku nárastu telesnej hmotnosti.

U dospelej populácie v Spojených štátoch sa preukázala štatisticky významná korelácia medzi konzumáciou pridaných cukrov a hladinou lipidov v krvi.

Výsledky štúdie vplyvu konzumácie sladených nápojov na zdravie
Jednej mexickej štúdii sa zúčastnilo 1 055 adolescentov vo veku 10 – 19 rokov (priemerný vek 14,5 ± 2,5 rok). Nadhmotnosť a obezita sa vyskytovala u 31,6 % dievčat a u 31,9 % chlapcov. Zistilo sa, že konzumovaním každej ďalšej porcie sladeného nápoja za deň, sa BMI adolescentov zvýšil v priemere o 0,33 (p<0,001). Adolescenti, ktorí konzumujú 3 porcie sladeného nápoja za deň sú ohrození 2,1-krát viac nárastom telesného tuku ako tí, ktorí konzumujú menej ako 1 porciu sladeného nápoja za deň. Výsledky tejto štúdie podporujú teóriu, že konzumácia sladených nápojov zvyšuje riziko nadhmotnosti a/alebo obezity a podporuje nárast telesného tuku a abdominálnej obezity u mexických adolescentov.

Zdroj:
VÚP Bratislava, Cukor a jeho alternatívne náhrady – objektívne hodnotenie ich úloh vo výžive človeka (Literárna štúdia),
Stephan, B. C. – Wells, J. C. – Brayne, C. - et al.: Increased Fructose Intake as a Risk Factor For Dementia. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2010 May 26,
Bray, G. A
.: Fructose: should we worry? Int J Obes (Lond). 32, 2008, suppl 7, s.127-131.,
Denova-Gutiérrez, E. - Jiménez-Aguilar, A. - Halley-Castillo, E. - et al.: Association between sweetened beverage consumption and body mass index, proportion of body fat and body fat distribution in Mexican adolescents. Ann Nutr Metab. 53, 2008, 3-4, pp. 245-51.,
 


 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...